V době adventní, v pátek 7. 12. 2018, se žáci 3. ročníku vydali na krátký výlet do Nových Hradů. Již v autobusu všichni oplývali dobrou náladou, která jim vydržela po celou dobu. Nikomu ani nevadilo, že jsme nejdříve museli zvládnout krkolomnou cestu na hrad.
Cílem výletu byla návštěva státního hradu s netradiční prohlídkou zaměřenou na život našich předků na počátku 20. století v období Vánoc. Zásluhou zajímavého vyprávění žáci nahlédli do domácnosti pana správce panství, seznámili se s tradicemi a zvyky této doby.


Zajímavá byla nejen samotná prohlídka, ale i hlasování o nejkrásnější tři hrady z perníku.
A vybrat ty správné nebylo vůbec snadné! V každé místnosti měli žáci na základě vystavených předmětů uhodnout pohádku. Tento úkol zvládli téměř všichni na výbornou.
Na závěr prohlídky všichni zazpívali koledu, za kterou byli odměněni medovými perníčky. Díky prohlídce a báječnému výkladu průvodkyně jsme nasáli opravdovou vánoční atmosféru.
Poté se nám naskytla výjimečná příležitost nahlédnout do laboratoře Akademie věd ČR, která se nachází na zámku. Viděli jsme rozbor čisté a špinavé vody a mohli jsme se přesvědčit o biologické „čistotě“ svých rukou.
Během krátkého výletu všichni našli čas i na nákup drobných dárků. Domů jsme se vrátili v dobré náladě, jen nám bylo líto, že to tak rychle uteklo.
Mgr. Bohuslava Juráková