V pátek 1. 6. 2018 se žáci osmé a deváté třídy v rámci výuky dějepisu vydali se svými vyučujícími panem ředitelem J. Balášem a paní učitelkou A. Mášovou do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. V plánu byla výstava věnovaná 1. světové válce. Do Českých Budějovic a zpět nás vezl objednaný autobus, který nám uhradila obec.


Paní průvodkyně nám připomněla významná data a ukázala všechny zajímavé vystavené artefakty. K vidění zde byly kromě předmětů spojených se samotným bojem i předměty z běžného života obyvatel. Expozice byla koncipována do několika tematických celků, a tak jsme měli možnost nahlédnout například do prostředí bojiště nebo do polní nemocnice. Jeden z našich žáků měl i možnost si na vlastní kůži vyzkoušet výstroj a výzbroj vojáka.
Po zhlédnutí výstavy jsme se vydali na procházku historickým centrem města, kde si žáci poslechli vyprávění o historii a zajímavosti z dějin a života Budějovic.
Ačkoliv nás během pobytu venku přistihl chvílemi prudký déšť, byla výprava velmi vydřená a všichni účastníci se vrátili v pořádku a spokojení domů. Na závěr mnohokrát děkujeme obci, díky níž jsme měli možnost akci zorganizovat.
Mgr. Anna Mášová