V měsíci lednu se čtvrtá a pátá třída vydaly do Jihočeského divadla na dabingovou dílnu.
Dílna byla z produkce Atelieru 3D, který připravuje jak pro školní skupiny, tak pro veřejnost různé tematické dílny, jejichž prostřednictvím přibližují návštěvníkům zákulisí jak divadla, tak dalších odvětví kultury.


Pro žáky jsme letos vybrali dabingovou dílnu, abychom jim poodhalili tvorbu animovaných a hraných filmů, konkrétně tvorbu zvuku k filmům. Dílnou nás provázeli Vendula Kecová a Petr Hubík, kteří měli pro naše žáky připraveny dvě velmi zajímavé aktivity. Žáci tak mohli nastražit své uši a podnítit svou bujnou fantazii pro práci se zvukem.
Na jedné z aktivit vytvářeli zvukovou a mluvenou stopu k animovanému filmu. Lehký úkol to rozhodně nebyl, protože žáci měli za úkol improvizovat s předloženými předměty. A tak se třeba ručník stal původcem zvuku, který vydávají křídla letícího ptáka, nebo nafouknutý balonek se stal nástrojem pro zvuk připomínající vytrhávaná pírka. V tomto úkolu se hodily zejména praktické zkušenosti poslechu různých zvuků, které nás denně obklopují.
Druhá aktivita byla o něco složitější, zato někteří žáci vřele uvítali možnost plně popustit uzdu své fantazii. Měli za úkol si nejprve poslechnout zvukový záznam a poté dle své představy doplnit pohybové představení, které by mohlo zvuku náležet. Fantazie dětí byla bujná a tak nám vznikly dvě téměř hororové scénky výletní lodi, co přišla o své pasažéry, které navíc v závěru sežraly mořské obludy.
Žáci i tentokrát odcházeli z divadla velmi nadšeni a obohaceni o další zákulisní tajemství.
Mgr. Anna Mášová