Již řadu let jsme zapojeni do programu „Recyklohraní“. Ve škole třídíme odpad – papíry, plasty, kovy a sklo. O přesun vytříděného odpadu do příslušných kontejnerů se bezchybně starají Jana a Lucka z deváté třídy.
Letos jsme využili nabídku výukových programů, se kterými lektoři „Recyklohraní“ přijíždějí do škol. Všichni žáci měli možnost zopakovat si znalosti o třídění odpadu.


A jak to viděly děti?
V úterý 9. května se celá škola v Horní Stropnici zúčastnila programu Recyklohraní. Přijela paní z Prahy a vyprávěla nám o recyklaci. Zjistili jsme, že je recyklace velice důležitá.
Hráli jsme tam různé hry. Nejprve jsme se rozdělili do dvou skupin. Na zemi byly rozložené kartičky s obrázky odpadků a my jsme je měli dávat do kontejnerů podle toho, kam patří. Skoro všechny obrázky jsme rozdělili správně.
Při další hře jsme byli rozděleni do čtyř skupin. Každá skupina zkoumala jednu věc (pračku, počítač, lampičku a baterii), a pak jsme se vyměnili. Rozebrali jsme je téměř do posledního kousíčku a měli jsme určit, zda jsou vyrobené z kovu, skla nebo z plastu. Moc nás to bavilo.
Pak nám paní pustila dvě videa, kde jsme se dozvěděli, že z mobilního telefonu se dá udělat zlatá cihla nebo prsten, a že z baterií se vyrábí popelnice. Velice nás zaujalo, jak se to všechno vyrábí.
Na konci hodiny dostala paní učitelka krabičku, do které budeme sbírat použité baterie.
Program se nám moc líbil.
Mgr. Helena Balášová, Mgr. Jana Rosecká a žáci III. třídy