Na konci ledna se každoročně v Českých Budějovicích koná Přebor škol Jihočeského kraje. Jedná se o šachovou soutěž čtyřčlenných družstev, která musí být složena ze žáků z jedné školy v určených věkových kategoriích.
Do sálu Gerbery si přijelo poměřit šachové umění v kategorii A (1. – 5. ročník ZŠ) celkem třináct škol. Z Novohradských hor letos poprvé vyjela dvě družstva – ZŠ a MŠ Horní Stropnice a ZŠ Nové Hrady.


Uvedený přebor měl tak pro nás ještě další zajímavý náboj – šachový souboj dvou sousedních škol, které ale v šachové oblasti velmi úzce spolupracují. Výuku šachu v obou školách totiž zastřešuje Šachový oddíl TJ Hraničář Horní Stropnice (více na http://sohranicar.cz/).
Na konci šachového turnaje, který probíhal svižně a bez problémů, jsme byli velmi spokojeni – viz následující tabulka.
I vzájemný sportovní souboj obou škol dopadl podle předpokladů. Zvítězila v něm stropnická škola. Odstup novohradské školy vzhledem ke skutečnosti, že jsme s výukou šachů začali v říjnu 2014, je přijatelný. A za rok uvidíme.
Ještě je nutné uvést složení družstev:
ZŠ a MŠ Horní Stropnice – Lucie Rolinková, Matěj Červ, Patrik Mikl, Adéla Rolinková, trenéři – Dominik a František Rolinkovi
ZŠ Nové Hrady – Tadeáš Janeček, Jan Pávek, Marek Rolínek, Petr Vochoska, trenér – Mgr. Vili-bald Rolínek
Vilibald Rolínek

Konečné pořadí zde.